După cum știți, în ultimii ani se folosește și are o cerință din ce în ce mai mare sticla 4 anotimpuri.
Drept urmare, puțini din specialiștii în domeniu pe care i-am întrebat au reușit să-mi răspundă la întreabarea”Ce sticlă să recomand și care este mai bună dintre pachetele lowe+float și float+4S”.
Spre norocul meu, am reușit să vorbesc cu directorul tehnic de la Saint Gobain (cel mai mare producator de sticlă din țara noastra și este și tipul de sticlă pe care îl folosim), am reușit să înțeleg care e logica cu aceste geamuri și încerc să vă povestesc și vouă.
În primul rând, nu e corectă întrebarea “care e mai bună?” deoarece ambele au plusuri dar și minusuri. Să vă explic despre ce este vorba.
Pentru a putea înțelege, recapitulăm caracteristicile fiecărei sticle:
Lowe-redirijează înspre interiorul clădirii radiaţia termică. În felul acesta, se limitează practic pierderile de căldură din interiorul unei încăperi. Pe de altă parte, datorită factorului solar ridicat, sticla Low-E lăsa să intre o mare parte din razele solare ce se transformă într-un aport energetic gratuit.
4 anotimpuri(4S)-Geamul pentru control solar poate fi folosit pentru a menţine interioarele mai confortabile prin prevenirea încălzirii excesive în zilele însorite, fără necesitatea unui sistem de aer condiţionat sau a storurilor.
Geamul pentru control solar are pe una din feţe un strat de acoperire microscopic, care reflectă căldura solară spre exterior. Aceasta ajută la prevenirea supra-încălzirii interioarelor datorate căldurii excesive de la soare. De asemenea, aceasta ajută la diminuarea strălucirii supărătoare provenite din însorirea directă. Folosirea geamului pentru control solar previne supra-încălzirea suprafeţelor mari vara. În mod particular, acest lucru este util la acoperişurile verandelor sau a suprafeţelor vitrate orientate către sud.
Dupa cum vedeți, ambele au caracteristici foarte bune, dar totuși în spatele acestor caracteristici extraordinare se ascund și câteva minusuri prin comparație, cum ar fi:
Minusuri
– Sticla low-e pe timp de vară crează efectul de seră deoarece permite radiațiilor să intre dar nu permite să iasă
-Sticla 4 s – pe timp de iarnă filtrează radiațiile și nu permite să intre
Așadar, dacă comparăm cele doua tipuri de sticlă, putem trage concluzia că sticla lowe are un plus față de 4s pe timp de iarnă, dar pe timp de vara este invers – sticla 4s este superioară.
Acum întrebare – care este mai bună?
Pentru a putea raspunde la o astfel de intrebare trebuiesc facute niste calcule pe tot parcursul anului si analizat in functie de aceste rezultate, spre care sticla se inclina balanta, facand o medie .Calcul din pacate este foarte complex si nu il pot face deaorece nu am mijloacele necesare.Dar totusi din fericire a fost facuta de firma Saint Gobain .
Asadar calculele sunt urmatoarele :Pentru tara noastra balanta se inclina mai mult in favoare geamului Low-e in zonele de munte deoarece este mai frig pentru o perioada mai mare de timp si automat avem nevoie ca radiatiile solare sa treaca cat mai mult posibil pentru a incalzi.
Pe cand in zonele de campie balanta se inclina mai mult spre sticla 4S deoarece avem nevoie de umbrire o perioada mai mare de timp fata de zona montana.
In plus recomandarea mea este ca sticla sa se aleaga in functie ce vrea sa obtina clientul.Pentru costuri mai mici pe timp de iarna este indicata sticla low-e, dar vor creste costurile pe timp de vara cu aerul conditionat.Pentru costuri mai mici pe timp de vara se recomanda sticla 4 s ,dar vor creste costurile pe timp de iarna
Ca medie asa cum v-am spus mai sus sticla 4 s este mai eficienta la campie si sticla low-e este mai eficenta in zonele montane.
Inainte sa inchei vreau sa va spun si de o alta nelamurie pe care o aveam legata de riscul de condens al sticlei 4 s in cazul pachetului de geam termopan 24 mm (2 foi de sticla).Este stiut faptul ca sticla 4 s se monteaza la exterior rezultand o sticla float la interior .Sticla float la interior stim sigur ca are un grad foarte mare de risc de aparitie a condensului si exact din aceasta cauza folosim in mod oligatoriu sticla low-e.
Totusi in cadrul pachetului float+4 S riscul nu exista deoarece caracteristicile sticlei 4s ajuta la incalzirea sticlei float ajungand chiar la o temperatura egala cu sticla lowe.
Logica este urmatoare :Radiatiile trec de doua ori prin sticla float(de la interior trece spre exterior apoi sticla 4S o respinge in interior) si asa reuseste sa se incalzeasca suficient.Deci riscul de condens este limitat in aceeasi masura ca si sticla low-e ajungand la o temperatura de aproximativ 17 grade.(in anumite conditii de temperatura ).Vezi poza de mai jos.
Contacte
Pentru orice intrebare nu ezitati sa ne contactati
PARTEA 5 – Durabilitatea, sau câți ani rezistă fereastra Prestige 80 vs fereastra obișnuită
Sunteți gata să vedeți totalurile? În primele 4 zile am analizat fereastra obișnuită vs Fereastra [...]
PARTEA 5 – Durabilitatea, sau câți ani rezistă fereastra Prestige 80 vs fereastra obișnuită
Sunteți gata să vedeți totalurile? În primele 4 zile am analizat fereastra obișnuită vs Fereastra [...]
Jul
PARTEA 4 – Suprafața HDF -respinde murdăria!
Orice gospodină știe că îngrijirea și curățarea ferestrelor e o activitate deloc ușoară, care necesită [...]
Jul
PARTEA 3 – Izolarea fonică!
Un aspect deloc de neglijat în cazul unui pachet de geam termoizolant, este izolarea fonică. [...]
Jul
PARTEA 2 – Componentele și caracteristicile tehnice ale ferestrei obișnuite vs Fereastra Prestige 80
Rezistența și durabilitatea unei ferestre este direct influențată de elemente ca feroneria, balamalele și armătura. [...]
Jun
Achiziția de ferestre- Investiție ori risipă de bani- tu alegi! PARTEA – 1!
În activitatea noastră zilnică, prea des ne întâlnim cu situația în care pentru unii, achiziția [...]
Jun
Rulouri exterioare – 6 motive de ce și tu ai nevoie de rulouri
Încă te mai întrebi dacă ai sau nu nevoie de Rulouri Exterioare? În acest articol [...]
Mar
Ușă de Garaj Secțională sau Ușă de Garaj tip Rulou?
Această întrebare este foarte des întâlnită, din motiv că puțini cunosc diferențele dintre aceste două, [...]
Feb